Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Een Oer-Hollandse uitspraak. Zelf vind ik dit meer een passende quote voor de jaren vijftig. Een tijd waarin vrouwen in overheidsfuncties nog werden ontslagen wanneer ze gingen trouwen. En waarin zij ook niet zelfstandig een bankrekening mochten openen. Allemaal pas 63 jaar geleden. Dus wat is normaal? Ik weet het niet, jij wel?

Laatst zag ik een fragmentje van Jinek voorbij komen op Facebook. Doutzen Kroes was daarin aan het woord en sprak over haar Instagram en de foto’s die ze daarop plaats. Prachtige foto’s van een prachtige vrouw. Maar vooral wij Nederlanders, zo blijkt, reageren nogal afgunstig. Men vindt haar te dun en als moeder kan je het absoluut niet maken om bloot foto’s te plaatsen. Waarom mag een moeder geen mooie blootfoto’s plaatsen? Zij is toch niet alleen moeder? Maar vooral ook vrouw, vriendin en echtgenoot. Hoezo plaatsen wij toch alles in hokjes? En als je moeder bent mag je daarom niet meer mooi en begeerlijk zijn? Welke boodschap geven we onze dochters mee, met deze norm? Dus wat is normaal? Ik vind hier wel wat van. Jij ook?

Ik zou het bijvoorbeeld heel normaal vinden als er ook standaard verschoonkussens op de heren toiletten liggen. Wanneer mijn man onze zoon verschoond in de damestoilet, dan voelt hij het oordelend vermogen van menig vrouw goed aan. Kinderen opvoeden doen we samen maar verschonen doet de vouw. Toch? Zo lijkt de boodschap in onze maatschappij, want zo is het ingericht. Misschien is het tijd dat gender neutrale toiletten terrein veroveren. Dan zijn we van dat probleem af, onder het motto twee vliegen in één klap. We denken in onze samenleving alle wijsheid in pacht te hebben. Maar, we moeten ons wel gedragen als een kuise vrouw wanneer we moeder zijn geworden. We oordelen en veroordelen harder en vaker dan ooit tevoren. Wordt het niet tijd om weer tolerant te worden? Daar stonden wij Nederlanders toch zo bekend om?  

Nog steeds is trouwen met één persoon tegelijkertijd de wet. Toch zijn Kerk en staat van elkaar gescheiden. Maar onze samenleving is nog steeds van Bijbelse invloeden doordrongen. Vrijheid van geloofsovertuiging is opgenomen in onze grondwet. Maar religieuze polygamie is bij ons niet toegestaan. Toch zijn bijna 3 miljoen Nederlanders Multireligieus volgens onderzoeker en theoloog Manuela Kalsky. Het homohuwelijk bestaat ook nog maar 18 jaar in Nederland. Hervorming gaat dus niet over één nacht ijs. En dat begrijp ik heel goed. Misschien vindt de gemiddelde bejaarde het homohuwelijk heel abnormaal? Dus wat is normaal? Nee inderdaad, ik heb ook echt geen idee..

Een schoolvoorbeeld hoe we niet met elkaar om zouden moeten gaan is dit fragment. Wel uit het verleden, niet al te ver. Helaas ook nog uitgezonden op de televisie. Waarin zogenaamde “rolmodellen” de discussie volledig uit context plaatsen, om het vervolgens op de man te spelen. Uitkomst; volwassen mannen die tegen elkaar roepen “doe eens normaal man” en “doe lekker zelf normaal”. Zeer stuitend en diep triest, als je het mij vraagt, dat zogenaamde “gerespecteerde witte mannen” zich zo gedragen. En dat in de tweede kamer nota bene. Hét moment dat ik besloot dat normaal niet meer bestaat. Want wanneer een discussie op het niveau kleuterklas het nieuws haalt. Vind ik dit een dieptepunt van onze Nederlandse geschiedenis. Het volk krijgt de leider die het verdient. Nou heel eerlijk? Ik verdien beter en jij ook!

Wat ik nou zo ontzettend graag zou willen. Is dat we met z’n allen, zonder oordeel, over elkaars schutting kunnen kijken. En meer begrip en respect voor de variatie aan perspectieven ontwikkelen. En wanneer we dat niet hebben, of kunnen, we er dan vooral over blijven praten. Samen, open, eerlijk en transparant. Misschien leren we door kwetsbaar opstellen, om het eens te zijn met oneens zijn.

Het is goed zoals het is en wie we zijn. We moeten niet vergeten dat we vandaag de dag ouder worden dan ooit te voren. We leven met meerdere generaties tegelijkertijd. En dat betekent dat het bewustzijn waarin vrouwen ondergeschikt zijn en “gerespecteerde witte mannen” altijd gelijk hebben, nog niet is uitgestorven. Dat is gewoon zo en dat is prima. Ons bewustzijn groeit en alles passeert vanzelf de revue. Zie het als de verschillende fasen van ontwikkeling, net als bij een kind. Dus wat is normaal? Ik heb nog steeds geen enkel idee. Dus doe maar lekker gek, dat doen ze in Den-Haag ook. Het is in ieder geval niet saai. 

liefs, Mama Citroen
 
Info
Instagram